Perspektive mljekarske industrije u BiH

Perspektive mljekarske industrije u BiH

Razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja mljekarske industrije u BiH, dr. vet. med. Vedatom Pašićem, o kvalitetu mlijeka, izvozu, primjeni propisa, iskustvima iz prethodnih godina i izazovima koji nas očekuju u 2026. godini.

Kako ocjenjujete trenutno stanje mljekarske industrije u BiH?

Naša industrija prolazi kroz zahtjevan period. Kvalitet sirovog mlijeka, usklađenost sa EU propisima i izvozni kapaciteti su ključni za opstajanje i rast. Imamo značajne resurse i tradiciju, ali i ozbiljne regulatorne zahtjeve EU, što traži koordinaciju svih aktera u sektoru. Nikad ne znamo kada će DG SANTE (Directorate-General for Health and Food Safety) najaviti kontrolu, zato moramo uvijek biti spremni.

Koliko je kvaliteta sirovog mlijeka izazov?

Kvaliteta sirovog mlijeka je temelj za dalju preradu i plasman proizvoda. Osim toga, parametri poput broja somatskih stanica i ukupnog broja bakterija u sirovom mlijeku direktno utiču na sigurnost i prihvatljivost proizvoda. Zato je dosljedna primjena Uputstva o pregledu mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji ključna – ono standardizira postupke, smanjuje subjektivnost i omogućava objektivnu procjenu kvaliteta mlijeka.

Šta pokazuje dosadašnja primjena Uputstva?

Uputstvo o pregledu mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji je propis Ureda za veterinarstvo BiH, odobren od EU, i njegova dosljedna primjena je obavezna. Njegova implementacija je ključna za usklađivanje sa EU standardima i očuvanje izvoza, a EU ne prati samo kvalitet mlijeka koje se izvozi – ista pravila moraju se primjenjivati i na mlijeko namijenjeno domaćoj potrošnji. Zato je važno da čak i najmanja mljekara ili zadruga bude svjesna svoje odgovornosti. U posljednje dvije godine intenzivno radimo na tome da svaki otkupljivač primjenjuje propisane odredbe. Iako nam je potrebno još malo vremena da svi budu u sistemu, očekujemo potpunu implementaciju u 2026. godini. Pozivam sve otkupljivače da ozbiljno pristupe propisanim odredbama jer je to temelj sigurnog i konkurentnog sektora.

Kako su posjete DG SANTE utjecale na industriju?

DG SANTE (Directorate-General for Health and Food Safety) je do sada vršio nekoliko auditiranja našeg sektora i dao niz preporuka koje su pretočene u akcione plan sa jasno definisanim rokovima i odgovornostima. Tokom godina su pronađene brojne nepravilnosti koje su postepeno ispravljane, a zemlja je jačala sistem kontrole i kvaliteta. Danas smo na zavidnom nivou, ali još uvijek postoje zahtjevi koje moramo ispuniti. Implementacija preporuka nije formalnost – naredni audit će biti sproveden prema tačkama iz Uputstva o pregledu mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji, zato je stalna pripravnost ključna. Dosljedno sprovođenje svih aktivnosti je esencijalno za stabilnost i razvoj sektora mljekarstva.

23.12.2025